Cryptografie

13 02 2009

Laat ik het eens hebben over cryptografie. Voor de mensen die niet weten wat het is zal ik het even vergemakkelijken: Een synoniem voor cryptografie is geheimschrift.

Het bestaat al zeer lang. Op wikipedia zegt men dat het terug gaat tot het oude Egypte. Het is iets van alle tijden zou men eigelijk kunnen zeggen, ook nu gebruikt men het en zelf meer dan sommige mensen denken.

Cryptografie is eigenlijk een nieuwe taal maken om het zo te zeggen. Het kan bijvoorbeeld gedaan worden door andere letter en cijfer volgorden. Maar ook door combinaties van letters en cijfers. Men kan met beelden en pictogrammen werken. Zelfs nieuwe symbolen. Laat ons zeggen: er zijn duizend en 1 mogelijkheden. Maar ze zijn daarom niet allemaal even goed.
De bedoeling van Cryptografie is dat anderen de “code” of “combinatie” of hoe je het ook zou mogen noemen niet kunnen achterhalen. Maar er zijn natuurlijk mensen die deze geschriften proberen te decrypteren (het vertalen van de geheimetaal). In principe kunnen alleen de mensen voor wie het bedoeld is de geheimetaal lezen.

cipherdisk

Vroeger werd cryptografie bijvoorbeeld gebruikt voor geheime teksten of tijdens oorlogen met als doel dat de vijand het niet zo begrijpen als ze het bericht onderschepten.

Tegenwoordig wordt cryptografie ook gebruikt in de informatica wereld. 1 van de voorbeelden die mij direct te binnen schoot is bijvoorbeeld bij wachtwoorden. Als een website een cookie met je wachtwoord op je computer zet zal deze dit normaal in een geheimecode op je computer zetten zodanig dat anderen het wachtwoord niet kunnen bemachtigen.
Ook wordt het gebruikt bij programmeren. Cryptol bijvoorbeeld is een geheimetaal die een tijdje terug is vrijgegeven en in het programmeren voorkomt.
Natuurlijk zijn er nog duizenden voorbeelden waarbij het wordt gebruikt maar ik zal het hier bij laten.


Acties

Information

Plaats een reactie