Gaat Microsoft en/of Windows “open source”?

6 02 2009

Op slashdot vond ik een artikel met als titel “Why Windows Must (and Will) Go Open Source“. Dit leek mij wel iets boeiend om wat informatie over op te zoeken.

Het is dus zo dat Microsoft soms eens stukken van zijn programmas hun broncodes weg geeft. Nog niet zo lang geleden heeft Microsoft de broncode van “Sandbox” vrijgegeven bijvoorbeeld. Sandbox is een programma voor het testen en beveiligen van website inhoud.
Wat Microsoft wel doet is het vrijgeven van de programmacodes onder een licentie. Bij “Sandbox” is het bijvoorbeeld onder de Apache 2.0 licentie. Dit houdt in dat de gebruiker het programma dan mag aanpassen maar alleen voor eigen gebruik.

windows logo

Een reden die wel eens gegeven wordt waarom men de code van Windows ook zou gaan vrijgeven is dat het besturingssysteem “Windows” niet zo veel opbrengt voor Microsoft als de programmas die er op gebruikt worden van Microsoft.
Volgens sommige mensen zou dit dus een reden zijn voor Microsoft om hun broncodes vrij te geven van Windows en hun meer te kunnen focussen op de andere programmas.

Nog een reden volgens sommige mensen is dat Microsoft bij het vrijgeven van zijn code het besturingssysteem “Linux” wat in de weg kan gaan lopen en zo wat concurrentie uit te schakkelen.

Zelf zie ik Windows nog niet direct ‘open source’ gaan. Ze hebben het altijd al proberen vol te houden om hun codes “geheim” te houden. Dus waarom zouden ze plotseling eens het gedacht krijgen om de code vrij te geven. Ook zou het dan zo zijn dat andere bedrijven hun code zouden kunnen gebruiken.


Acties

Information

Plaats een reactie